Hizmetlerimiz
Gülatak Psikoteknik Değerlendirme Merkezi
Psikoteknik Test Çeşitleri
Sürücüler Saglik Bakanligi’nin yayimlamis oldugu 4 Sayili Cetvel ile belirlenmis kriterler dogrultusunda teste alinirlar. Bu amaçla gelistirilmis bilgisayar destekli testler ile ölçümlenirler. Testler asagida gösterildigi sekildedir.

Trafikent Psikoteknik ( ALG ):
Son yıllarda Türkiye’de trafik güvenliğinin artırılması için yapılan girişimlere bilimsel bakımdan destek olmak amacıyla TÜBİTAK ODTÜ BİLTEN’in proje desteği ile 4 yıl süren bir araştırma sonucunda, ülkemizde özgün olarak ilk ve tek yerli sistem olan ALG Trafikent Psiko-teknik Sürücü Değerlendirme Sistemi geliştirilmiştir(Profesrlerimiz Sümer,Ayvaşık ve Er,2002). ALG Trafikent Psiko-teknik Sürücü Değerlendirme Sistemi (ALG Trafikent PDS) güvenli sürücülük için gerekli olan davranışsal, temel bilişsel , psiko-motor beceri ve özellikleri, bilgisayar ortamında nesnel olarak ölçen bir sistemdir. Sistem, bilimsel kriterler, önerilen norm değerleri ve psikometrik değerlendirme için gerekli etik ilkeler dikkate alınarak, seçme ve değerlendirme amacıyla kullanılmaktadır.

Seçici Dikkat Düzeyi ( SIGNAL ):
Bu testte, adayin, karmasik uyaranlar arasindan belirli uyaranlari ayristirmasi istenerek, seçici dikkat düzeyi ölçülür. Sürücülerin uzun süre monoton bir ortamda seçici dikkat düzeylerinin düsebilecegi ihtimalini göz önüne alindiginda ve kazalarin ana nedenlerinden birinin dikkat ve konsantrasyon kaybi oldugu düsünüldügünde sürücülerin dikkat düzeyinin belirlenmesi güvenli sürücülük açisindan büyük öneme sahiptir.

Anlama Ve Degerlendirme ( SPM ):
Soyut görsel sekiller arasindaki iliskilerin kavranmasi ve fark edilmesi üzerine kurulu olan bu testte, kisilerin olaylar arasindaki iliskileri anlama, degerlendirme yetenekleri ölçülür. Olaylari ve olasi sonuçlarini algilamanin sürüs esnasinda olasi riskli durumlardan uzak durmak için birinci derecede öneme sahip oldugu kesindir. Muhakeme yetenegi düsük kisilerin bulunduklari ortamdaki olaylari algilayamadiklari ve buna bagli gerekli tedbirleri almamalari nedeniyle riskli durumlara düstükleri ve kazaya karistiklari veya neden olduklari belirlenmistir.

Hiz Ve Mesafe Algilama ( HMT ):
Bu testte adayin, uyaranlarin hareket hizini ve uyaranlar arasi mesafeyi tahmin etme becerisi ölçülür. Sürücülük becerisini belirleyen en önemli unsurlardan birisini olusturmasi açisindan önemlidir. Hiz mesafe tahmin testi sonuçlari sürücünün temkinli veya riskli araç kullanma egilimi hakkinda da önemli bilgiler vermektedir.

Görüs Açisi & Koordinasyon ( IIB ):
Periferal görme ve ikili islem becerisi testi ile ilgili degerlendirme, 140 derecelik açi içinde basin sag ve sol ekstreminden, yani bu açidan verilen uyaranlarin kisinin görüs açisina ne zaman girdiginin incelenmesidir. Bu test, adayin dikkatini, karsisinda yer alan bir göreve, direksiyon kullanarak yogunlastirdigi esnada, sag ve soldan gelen uyaranlari fark ederek tepki vermesi üzerine kuruludur.

Determinasyon Testi ( DT ):
Yogun uyaran akisi ve stres altinda tepki hizi ve kalitesi, bu testte farkli renklerdeki görsel uyaranlara ve farkli tonlardaki sesli uyaranlara aday tarafindan verilen dogru tepkiler ve bu tepkilerin hizlari ölçülür. Ani ve panik bir durumda adayin ne kadar hizli ve ne derece dogru tepki verebilecegi ölçülür. Sürücülerin ani degisimleri ne kadar çabuk ve dogru fark edip tepki verdiklerinin ölçümüdür.

Görsel Süreklilik Testi ( LVT ):
Karmasik görüntülerin oldugu bir ortamda, dikkatin belirli bir yön üzerinde kontrollü sekilde yönlendirilebilmesi. Bu test kisinin asagidaki özellikler açisindan ne derece yeterli oldugunu gösterecek veri saglar:

Görsel olarak karmasik yapilanmis ve belirsiz ortamlarla basa çikabilme (dikkat yöneliminin böyle bir ortamda dahi korunabilmesi),
Görsel bir ortamda dikkat dagitici unsurlari eleyebilme ve dikkat dagiticilara karsi direnç gösterebilme,
Yönlendirmeyi saglayan, isaretleri (indikatörleri) takip edebilme,
Sürekli dikkatin korunabilmesi.

Tasistostopik Görsel Algilama Testi ( TAVTMB ):
Kisa sürelerle (1 saniye) gösterilen trafikle ilgili görüntüler sonrasinda görsel algilama performansini ve algisal hizi ölçen bir testtir.

Sürekli Dikkat Ve Problem Çözme ( COG ) :
Testte adayin sürekli dikkat performansi ölçülmektedir. Testte adaylara her soruda ekran üzerinde 4 yukarida biri asagida olmak üzere toplam 5 adet sekil gösterilmektedir. Adaylardan beklenen, asagida verilen seklin yukaridaki sekillerden birisi ile ayni olup olmadigina hizli bir sekilde karar vermeleridir. Asagidaki sekil yukaridaki sekillerden birisi ile ayni oldugunda adaydan evet yanitini vermesi beklenmekte eger asagidaki sekil yukaridaki sekillerden tamamen farkli ise bu durumda da adaydan hayir yanitini vermesi beklenmektedir.

VIYANA TEST SISTEMI:
Viyana test sistemi kullanicilarinin ihtiyaçlari düzeyinde genisletilebilir dogrultuda tasarlanmistir. Testler modern test teorisine göre gelistirilmistir. Kullanimi kolay güçlü yazilimi olan testleri içerir. Viyana Test Sistemi (VTS) Dünyada (6000 Adet) ve Türkiye’de (120 Adet) en çok tercih edilen sistemdir.

SÜRÜCÜLÜK ILE ILGILI KISILIK YAPISI ( IVPE ) :
Trafik psikolojisiyle baglantili; Risk Almaya Istekli Olma, Sosyal Sorumluluk Duygusu, Öz-Denetim ve Duygusal Denge gibi kisilik özelliklerini ölçmeye yarayan bilgisayar destekli bir envanterdir.
Psikoteknik Belgesi
Psikoteknik belgesi psikolog ve simulatör eşliğinde verilen bir belgedir. Bir saat süren testin arkasından verilen bir belge olduğu için inceleme bir ...
YAZININ DEVAMI
Gülatak Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Tüm Hakları Saklıdır
Gülatak Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Kayseri, Tel: 0 352 231 37 72, gül atak psiko teknik,Psikoteknik Nedir,Psikoteknik Test Sistemleri Nelerdir,ALG Test sistemi,Viyana Test Sistemi,Src Belgesi,gulatakpsikoteknik.com,Sahabiye Mahallesi Mete Caddesi Akçakaya İşhanı Bina No:5 Kat:1 No:4 Kocasinan/Kayseri